Rugbyen bij RUS

 Leuk dat je interesse hebt in rugbyen RUS! Op deze pagina vind je allerlei informatie die jou (ons toekomstige nieuwe lid) kan helpen bij het beantwoorden van je vragen. Bekijk ook onze pagina’s ‘Over RUS’ en ‘Teams’ om een betere indruk van RUS te krijgen. 

Laat onderaan de pagina je gegevens achter en de Nieuwe Leden Commissie van RUS zal je meer informatie sturen over de introductiecursus. Ook kun je eventuele vragen achterlaten die we dan zo snel mogelijk gaan beantwoorden. Dit allemaal is helemaal vrijblijvend! Rugby ervaring is zeker geen vereiste bij RUS!

INTRODUCTIE CURSUS

Ieder jaar geeft RUS aan het begin van het studiejaar een introductiecursus. Ga je studeren of ben je al student en zou je willen beginnen met rugby? Dan is dit is het perfecte moment om in te stromen bij RUS! In 6 weken leren wij je alles over rugby, hoe je iemand het beste kunt tackelen, wat nou precies een ‘try’ is en zien we je gegarandeerd ook verliefd worden op onze sport. Al ervaring met rugby? Laat het ons weten! Afhankelijk van je vaardigheden kijken we of je de introductiecursus volgt of direct kunt instromen bij één van onze teams. Aan het einde van de cursus sluiten we dit geheel in studenten stijl af met een introductieweekend, waar natuurlijk de gehele vereniging mee gaat! We zullen een heel weekend lang teamactiviteiten doen zodat je onze vereniging nog beter leert kennen! De Introductiecursus kost slechts €10,- exclusief (tijdelijke) Olympas!

Geef je op via deze link: https://forms.gle/6A8NHTHTGSxGPSN36

 

 FAQ

Ben ik wel geschikt voor rugby?

Rugby is voor iedereen!

Een rugby team heeft een plekje voor zowel kleine, grote, snelle als sterke meiden. Het maakt niet uit wat jouw sterke/zwakke punten zijn. Er zijn heel veel verschillende posities op een rugbyveld en we kunnen iedereen goed gebruiken. Door onze krachten te bundelen vormen we een sterk team. Daar hebben we ook jou voor nodig!

Wat houdt de introductiecursus in?

Tijdens de introductiecursus kun je een eerste indruk opdoen van rugby en onze vereniging. De cursus duurt 6 weken en de eerste 3 trainingen van de cursus zijn helemaal gratis! Daarna kost de cursus eenmalig €10,- (excl. olympas). Na deze 6 weken kun je beslissen of je lid wilt worden van RUS.

Wanneer je na de introductiecursus besluit om lid te worden ga je op introductieweekend met alle nieuwe leden, ook wel puppy’s genoemd. Tijdens dit weekend leer je de vereniging, mede puppy’s en andere leden nog beter kennen.

Daarna stroom je in bij het tweede team van RUS.

Ik weet nog niks over rugby, is dat erg?

Het is heel normaal dat je in het begin nog niet veel weet over rugby. Het is een zeer tactische sport met veel medespelers en regels. Het kan hierdoor een tijdje duren voordat je begrijpt hoe het in elkaar zit 😉  Dat maakt rugby juist extra leuk en uitdagend: na jaren spelen kun je nog een heleboel leren!

Tijdens de introductiecursus leer je de basisregels. Regelmatig komen trainen helpt ook zeker om het spel beter te leren begrijpen. Daarnaast is het bekijken van (onze) wedstrijden ook een aanrader. In het begin kunnen YouTube video’s ook helpen voor wat basiskennis. Uiteindelijk leer je het meeste door wedstrijdervaring op te doen: zodra de trainer denkt dat jij er klaar voor bent kun je lekker het veld op!

Welke sportkleding heb ik nodig om te rugbyen?

Voor het spelen van rugby heb je niet veel bijzonders nodig. Afhankelijk van de temperatuur kun je lange of korte sportkleding aantrekken. Daarnaast is het handig om schoenen te hebben met noppen. Weet je nog niet of rugby wel iets voor jou is en wil je nog geen grote aankopen doen? Dat is begrijpelijk! Je kunt de introductiecursus beginnen op andere sportschoenen en in de loop van de cursus schoenen met noppen aanschaffen. Zodra je begint met contact training, heb je een bitje nodig. Deze krijg je van ons helemaal gratis, wanneer je na de eerste 3 gratis trainingen besluit om voor €10 de introductiecursus  te volgen.

In wat voor team kom ik?

Wanneer je doorstroomt uit de introductiecursus begin je met trainen bij RUS 2, het tweede team van RUS. Dit team speelt in de derde klasse van de Nederlandse dames competitie. Door met meer ervaren rugbysters te trainen leer je snel nieuwe technieken en groeit je spelinzicht. Wanneer de trainer denkt dat jij er klaar voor bent, kun je beginnen met het spelen van wedstrijden.

Hoe groot is de groep?

Een rugby team bestaat vaak uit 20 tot 25 speelsters. Er staan tijdens een wedstrijd 15 mensen op het veld dus genoeg wissels meenemen kan nooit kwaad.

RUS telt op dit moment ongeveer 70 actieve leden en we hebben 2 teams in de Nederlandse dames competitie. Alle leden trainen op hetzelfde moment, waardoor je snel de hele vereniging leert kennen.

Bij de introductie trainingen zijn er ongeveer 30 nieuwe leden die samen met jou rugby gaan ontdekken!

Hoe zien reguliere trainingen er uit voor leden?

De trainingen worden gegeven op woensdag- en vrijdagavonden. De gehele vereniging traint dan op hetzelfde moment op hetzelfde veld. Na de gezamenlijke opwarming start een training vaak met een korte cardio oefening om het uithoudingsvermogen te verbeteren. Daarna worden de teams van elkaar gescheiden in aparte trainingsgroepen. Beide groepen krijgen begeleiding van 2 ervaren en professionele trainers. We trainen spelinzicht, techniek, kracht en samenspel met behulp van veel verschillende oefeningen die door onze trainers worden bedacht.

Wordt er buiten trainingen en wedstrijden veel gedaan?

Jazeker! Na de training blijven velen na het douchen hangen in het sportcafé van Olympos om daar gezellig een drankje te doen. Ook hebben we regelmatig activiteiten buiten het rugbyen. De activiteitencommissie regelt allerlei leuke activiteiten zoals een high-tea of walking dinner, RUS heeft regelmatig borrels om samen te kunnen feesten en we gaan ieder jaar op trip! Daarnaast doen we graag mee aan de grote rugby toernooien in Nederland en België.

Komend jaar zal extra speciaal zijn omdat RUS 35 jaar wordt! Er zullen extra veel activiteiten gepland worden om dit lustrum te vieren. Dit wil je niet missen!

Ik heb al rugby ervaring, kan ik direct instromen?

Ja dat kan! Als je al voldoende rugby ervaring hebt kun je direct instromen bij de reguliere trainingen. Afhankelijk van je niveau kun je starten bij de eerste of tweede trainingsgroep. Neem hiervoor contact op met het bestuur via secretaris@dames-rugby.nl.

Rugby is een ruige sport, moet ik bang zijn voor blessures?

Bij rugby kun je, zoals bij alle sporten, blessures oplopen. De sport is echter meer georganiseerd dan je in eerste oogopslag zou denken. Je zult oppervlakkige blauwe plekken en schrammen oplopen, maar er zijn veel regels en technieken die ervoor zorgen dat het spel veilig en netjes gespeeld wordt. 

Als je opmerkt dat je ergens last van hebt, kun je dit altijd aangeven bij de trainers en rustiger aandoen bij trainingen. We gaan erg serieus om met blessures en vinden het belangrijk dat je goed de tijd neemt om te herstellen mocht het even tegen zitten.

Ik ben geen student, maar wil wel graag rugbyen bij RUS, kan dat?

RUS is een studentensportvereniging. Je kan dus alleen lid worden als je student bent. Dit komt doordat een studentensportvereniging een bepaald ratio aan studenten ten opzichte van niet-studenten moet behouden. 

Vragenformulier

Heb je naar aanleiding van de informatie hierboven toch nog vragen over het eerste jaar bij RUS, stel ze dan hier.

8 + 7 =