Afgelopen zaterdag speelde het Nederlandse XV damesteam een kwalificatiewedstrijd tegen Spanje. Voor RUS een trots moment, want er stonden maar liefst 3 RUSjes op het veld en 2 ernaast! We waren dus goed vertegenwoordigd, voornamelijk bij de voorwaartsen. Voor prop en derde rijer Merel van Kampen en Liza de Wild was dit de eerste keer dat zij Nederland mochten vertegenwoordigen tijdens een interland, terwijl Irene Jansen en coach Sylke Haverkorn echte veteranen zijn. 

 

Het wordt een zware pot voor de Nederlandse dames, vooral aangezien de competitie al een aantal maanden stil ligt en de Spaanse dames de Europese kampioenstitel verdedigen, staat de eindstand uiteindelijk op 87-0. 

 

Van de andere kant zijn we enorm trots op de enorme groei die het Nederlandse (dames)rugby aan het maken is, vooral in tijden waarin het sowieso een enorm privilege is om op het veld te staan. Dat wordt nog eens benadrukt door Liza de Wild: 

 

“Na meerdere weken voorbereiding waarbij we voor elke training een sneltest voor de kiezen hebben gekregen is het zover. Het is 1 week voor de wedstrijd: de 23 geselecteerden worden bekend gemaakt. Bij het horen van mijn naam vormt zich een enorme glimlach op mijn gezicht. Het is dat het mondkapje ervoor zit maar anders was de blijdschap er direct vanaf te lezen. Met de wedstrijdselectie mee van het Nederlands damesteam. Wat een eer en een avontuur. In tijden van corona is het fantastisch om, zei het onder strikte omstandigheden, met (top)sport bezig te kunnen zijn. We hebben de afgelopen weken met elkaar kunnen bouwen en nu is het tijd om die investering te laten zien op het veld tegen Spanje. Samen Oranje. We gaan ervoor.”

 

Bij RUS 1 spelen ook nog een aantal dames die afgelopen zaterdag niet voor Nederland uit mochten komen. Ook op Mhina de Vos, Maria Camphuisen en Melanie van Leeuwen zijn wij enorm trots.

Foto: Walter Degirolmo/FERugby