Deze week staat in het teken van duurzaamheid. We kickstarten de week met een blog over een duurzaam studentenleven. Er zijn namelijk een hoop RUSjes die zich hier gepassioneerd mee bezig houden. Aan de andere kant zijn sommige duurzame keuzes te duur of om een andere reden simpelweg geen optie voor studenten, denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Maar, er zijn genoeg andere manieren om een duurzaam studentenleven te leiden. Hieronder een overzicht met een paar van onze beste tips:

 

Koop tweedehands

Als je iets wil, kijk eerst of je het tweedehands kan krijgen. Dat is duurzamer en goedkoper! Vaak bieden mensen spullen aan die nog nieuw zijn en niet passen of om een andere reden ongeschikt zijn. Kijk hiervoor op marktplaats (spullen) of vinted (kleding). Probeer er een gewoonte van te maken om eerst tweedehands te zoeken! Veel mensen weten dit niet, maar nieuwe spullen staat stipt op 1 van grootste vervuilers. 

– Margot 

 

Voedsel

Probeer zoveel mogelijk plantaardig te eten. Natuurlijk hoef je niet gelijk hardcore vegan te worden, maar misschien helpen onderstaande feitjes je om je bewuster te worden van de voordelen van plantaardig eten. Bovendien is het vaak ook goedkoper in de supermarkt!

Wist je dat: 

  • 80% van soja uit gekapte amazonewoud voor veevoer gebruikt wordt?

Nu hoor ik je denken: “maar veel vleesvervangers zijn toch van soja?”. Dat klopt. Het grote verschil zit er alleen in dat dit dus maar die 20% is. Bovendien is het dubbel zo vervuilend om de soja te consumeren via vee dan rechtstreeks van de bron. 

  • 50% van plastic in de oceaan door visserij komt?
  • 78% van wereldwijde landbouwgrond voor vlees en zuivel wordt gebruikt terwijl het maar 18% van totale calorieën en 37% van totale eiwitten produceert? Het is veel duurzamer om direct de calorieën en eiwitten vanuit planten te eten dan ze via dieren binnen te krijgen.
  • 96% van de zoogdieren momenteel op aarde bestaat uit mensen en hun vee? 
  • We nog maar 4% wilde zoogdieren hebben? 
  • 70% van alle vogels kippen en gevogelte zijn voor menselijke consumptie? En 30% nog wilde vogels?

Maar let op! Er zijn een aantal groenten en andere producten die weliswaar plantaardig zijn en erg gezond, maar nog steeds niet goed voor het milieu. Een goed voorbeeld is avocado, een groente die steeds populairder wordt. Voor avocado’s krijgen boeren helaas nog steeds onderbetaald en bovendien zijn de transportkosten ook belastend op het milieu. Dat geldt trouwens voor al het voedsel: lokaal is sowieso beter!

– Margot

 

Reizen

Dat reizen super leuk én belangrijk is, is veel studenten inmiddels wel duidelijk. Maar vooral onderweg kun je nog net dat stapje extra doen voor het milieu. Probeer je vliegreizen zoveel mogelijk te beperken. Veel bestemmingen binnen Europa zijn goed te bereiken met trein of bus. Met de trein zie je vaak prachtige landschappen die vanuit een vliegtuig verborgen worden onder een dik pak wolken. Reizen met de bus scheelt vaak veel geld. Daarnaast mag je vaak veel meer bagage meenemen (zonder gezeik!) en kun je allerlei vervelende procedures op het vliegveld overslaan. 

 

Alle kleine beetjes helpen

Last but not least: alle kleine beetjes helpen. We hebben allemaal ongetwijfeld zo’n huisgenoot die overal de lampen of de verwarming aan laat staan. Maak vooral die extra beweging en turn it off! Niet alleen goed voor het milieu, ook nog eens leuk voor je energierekening.